Les 8 cançons ebrenques que més ens inspiren

Els Quicos, Pepet i Marieta, Xeic! Riu en So, Lo Gitano blanc... les seues lletres són la nostra font d'inspiració!

Quan vam visitar l’escola de Rasquera, els xiquets ens van preguntar si ens inspirava alguna música o alguna cançó a l’hora d’escriure. Evidentment, la resposta és que sí! I és que... a qui no li inspira una bona cançó?

 

En el nostre cas, a més,  els músics de les Terres de l’Ebre no només ens serveixen d’inspiració, sinó que ens proporcionen informació molt valuosa! Ben bé els podríem incloure a la bibliografia dels contes.

 

 Aquí van les 8 cançons ebrenques que més ens han inspirat, que vaja de gust!

1. “Panxampla, l’últim bandoler”, de  Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries"

Aquesta cançó conta la història del que ja s’ha convertit en el nostre bandoler de referència, Panxampla!

La lletra d'aquesta cançó va ser una font més de documentació en l’elaboració del conte Panxampla, el bandoler de les Terres de l’Ebre.


2. “Parlo d’un riu mític i remorós”, de Riu en So

El poema més famós de Gerard Vergés musicat pel grup Riu en So, dins el seu àlbum “Les paraules musicades de Gerard Vergés”, en què posen música a les lletres d’un dels millors poetes de Catalunya.

 

Mentre treballàvem L’aventura de les lletres ebrenques la solíem tindre de música de fons, és preciosa!


3. “Amparito Roca”, de Jaume Teixidor

Un dels pasdobles més famosos de la província de Tarragona i de tot l’estat Espanyol. Escoltar Amparito es traslladar-te als dies de festa major, és recordar les bandes de música, els bous i la Baixada de l’Àliga, un dels actes més emblemàtics de les festes de Santa Tecla de Tarragona.

 

També va ser la cançó que va inspirar el conte La Lia entra a la banda. De fet, és el pasdoble que la protagonista, la Lia, tria per estrenar-se com a músic.

 

 El que potser no sabeu és que aquest pasdoble va ser composat per Jaume Teixidor per dedicar-lo a la seua alumna de piano Amparito.


4. "La rumba ebrenca”, de Lo gitano blanc

Com no podia ser d’altra manera, aquesta cançó del nostre escriptor Andreu Carranza forma part de les cançons que més ens inspiren.

Ens va agradar tant que fins i tot surt al llibre L’aventura de les lletres ebrenques.

 

La rumba ebrenca ens anima l’ànima!


5. "Toc de festa", de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries

Cançó dedicada a la cultura popular i els éssers mitològics. En aquesta cançó dels Quicos tots hi tenen cabuda: la cucafera, el boti, l’home dels nassos, el gambusí...

 

Va ser una cançó clau durant l’elaboració de Quina temor! Per cert, en aquesta cançó surten dos dels protagonistes del conte, sabríeu dir quins?


6. "Lo meu riu", de Joan Rovira

Aquesta cançó és una de les favorites dels xiquets de les Terres de l’Ebre, per això l’hem afegit a la nostra banda sonora.

 

A més, és molt adient per al nostre projecte perquè està dedicada al riu que uneix les quatre comarques de l’Ebre, el territori que volem promoure!


7. "Festa major", de Xeic!

La cançó que més festera de totes! Sempre que la sentim ens traslladem a les festes de cadascun dels nostres pobles i ens sembla veure les bandes de música, els balladors de jota, els gegants, els carrers engalanats i l’oloreta de paella i sardina.

Vaja, les festes en estat pur!


8. L’educació no es toca, de Pepet i Marieta

I per últim ens agrada molt aquesta cançó de Pepet i Marieta, dedicada a l’educació. Perquè treballem amb mestres, alumnes i biblioteques, i sabem que l’educació és la base per fer una societat millor. I perquè a més, té una coreografia molt xula!


 Autor: Grup la Deriva

Escribir comentario

Comentarios: 0